Hoeve 't Withof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Withof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Withof

Beschrijving

Diep achterin gelegen zogenaamd "t Withof", naar verluidt ook wel zogenaamd"De Marolle"; vroeger gesloten heden U-vormige hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw, genoemd naar de verdwenen watermolen. Eertijds belangrijkste hof van de wijk Marolle, waarvan witte beschildering wellicht verband houdt met de benaming.

Ten noorden, naar het zuiden georiënteerd boerenwoning met ten westen poort; acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Verankerde witgekalkte lijstgevel met tandlijst, belijnende puilijst en lisenen op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen, vensters naar verluidt circa 1963 vernieuwd. Halve bouwlaag; alternerend blinde lunetten. Jaartal 1798 in gevelsteen in rechter zijwand van de poortdoorrit, wellicht wijzend op oprichting van het geheel door de familie Vanderstraeten. Rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten oosten, voormalig wagenhuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), ritmerende pilasters met geprofileerd kapiteel en blinde rondboogvormige arcade. Witgekalkte gevel op grijsgeschilderde plint, rechts verankerde zijgevel met uilengaten en twee licht getoogde laadvensters met waterlijst.

Ten westen, dwarsschuur onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met verankerde gewitte gevel op grijsgeschilderde plint. Linker zijgevel met uilengaten en licht getoogd laadvenster met waterlijst.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

De westelijke dwarsschuur is ingestort.