Hof Craenevelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Craenevelde

Beschrijving

Semigesloten vierkante hoeve zogenaamd "Hof Craenevelde", naar vroegere heerlijkheid "Craeneveld", in het bezit van de Heren Van de Meere van Ayshove te Kruishoutem. Inplanting minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Ten oosten van de Marollebeek diep achterin gelegen.

Grote baksteenbouw uit de 19de eeuw met voornamelijk gewitte verankerde gevels onder pannen zadeldaken. Ten westen, boerenwoning (nok parallel aan de straat) met vervallen dakruiter en dakrand op houten klossen. Achtergevel van tien traveeën en anderhalve bouwlaag, vierkante muuropeningen met arduinen lateien en dorpels, vergrote vensters op begane grond, deur in vlakke arduinen omlijsting. Getraliede vensters in linker zijgeveltop. Erfgevel op gecementeerde plint met bossageblokken, tien traveeën en één bouwlaag met gedichte licht getoogde vensters en brede rechthoekige vensters met arduinen latei, vernieuwde rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting waarboven dakvenster met luik.

Ten noorden, stallen naar verluidt na brand vernieuwd in 1906, traveelisenen, licht getoogde muuropeningen en brede veldpoortopening in linkertravee.

Ten oosten, hoge dwarsschuur met tandlijst en korfbogige veldpoort in het midden en links en rechts licht getoogd laadvenster.

Ten zuiden, hoog wagenhuis en stallen met tandlijst, rondbogige en korfbogige veldpoort en licht getoogde deur. Vlechtingen op rechtse zijgevel. Verlengde achtergevel in de loop van de 20ste eeuw.

• VANDEPUTTE J.L.T., De Eindries, Straten-Gebouwen-mensen-feiten. Uit de geschiedenis van Oudenaarde, Brussel, 1966, p. 41-42.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja