Café In Sint Hermes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café In Sint Hermes

Beschrijving

Café "In St. Hermes", voorheen ook "Den Ouden Landsman" (zie kaart van Ph. Vander Maelen van 1851). Dubbelhuis met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien); volgens oude postkaarten voorheen slechts één bouwlaag hoog en afgedekt met strodak, vermoedelijk begin 20ste eeuw aangepast met gecementeerde gevel van twee bouwlagen. Licht getoogde deur en vensters op lekdrempels. Imitatiehoekbanden. Rechts aanbouwsel in de oksel van nummer 100 en haaks erop nummer 102, nu ook 100.

Interieur. Volledig bewaarde café-inrichting met toog, buffet, stoelen, banken, tafels en mooie cementtegelvloeren; schouw met bordenrek en moerbalk met versierd uiteinde en jaartal 1760, vermoedelijk van de vroegere één bouwlaag hoge woning. In rechter aanbouwsel, plattebuiskachel.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja