Kantoor- en fabrieksgebouw Aldia

Beschrijving

Fabriek van confituur en fruitconserven zogenaamd "Aldia", voor 1980 zogenaamd "Aldenardia", opgericht door L. Thienpont in 1924. Bedrijf gestart door Thienpont op Edelareberg (zie nummer 15) in 1921; boomgaard gelegen op Kezelfort. Bakstenen bedrijfsgebouw geritmeerd door een opeenvolging van zeven traveeën onder raekemdaken (pannen, nok loodrecht op de straat). Manke puntgevels met rechthoekige blindnissen overspannen met witgeblokte ontlastingsboog; aflijnende baksteenfriezen eveneens met witte steentjes. Later (tijdens de Tweede Wereldoorlog) gebouwd kantoorgebouw rechts van fabriek en een nieuw fabrieksgebouw (garages en opslag van grondstoffen) ertegenover.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. ED. 874.1-291.
  • DE JAEGHER G., Edelare-Kerselare. Maria toegewijd in vreugd en tegenspoed, Oudenaarde, 1981, p. 125.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Het bakstenen bedrijfsgebouw van zeven traveeën onder raekemdaken dat zich links bevond van het later gebouwd kantoorgebouw, is vervangen door nieuwbouw.

Auteurs: Jacobs, Els