• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met woonhuis

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante, L-vormige hoeve met woonhuis ten noorden, stallen aangebouwd ten westen, bakhuis en moderne hooiopper ten zuiden van het erf met beschaduwde mestvaalt en breed ijzeren toegangshek ten oosten.

Verankerd, gewit bakstenen woonhuis op gepikte plint, vijf en twee (stal)traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Gekoppelde rechthoekige vensters met groengeschilderde luiken, houten lateien en dorpels met tegels; armpomp tegen de vensterpenant in rechter travee. Rechthoekige deur onder houten latei en geprofileerde kroonlijst. Linker staltravee, rechts voormalig wagenhuis.

Interieur met bewaarde beschilderde balklagen (onder meer met versierde slof in de tweede kamer), zwarte tegelvloeren en grote haard met bordenplank, fornuis en oven in de woonkeuken. Achtergevel met vierkante venstertjes en deur.

Ten westen, aanleunende stallen en doorrit. Ten zuiden, recenter bakstenen bakoven van het samengestelde type onder zadeldakjes (pannen, nok parallel aan de straat). Ten zuiden, parallel aan de straat, heden leegstaand bijgebouw met bewaarde houten ankers.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja