Hoeve Hof ter Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Linden

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ter Linden". Gesloten, voorheen omgrachte hoeve (tot circa 1980) op vierkante plattegrond, ingeplant in een knik van de landelijke weg, bij de ingang op de zuidwesthoek gemarkeerd door twee grote linden. Verankerde bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder aaneensluitende pannen zadel- en schilddaken (zuidelijke stalvleugel onder golfplaten dak), opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, naar verluidt van 1715. Gekasseid binnenerf toegankelijk via een rechthoekige poort met doorrit in zuidwesthoek en afgezoomd met witgekalkte gevels op gepikte plint.

Ten noorden, woonhuis met erfgevel van zeven traveeën gericht op het zuiden, rechthoekige vensters op arduinen dorpels; bewaarde duimen van luiken. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting op neuten, met bovenlicht en bekronende dakkapel in de derde travee; anker in de top. IJzeren klokkenstoeltje met klok boven deurtravee. Rechts aansluitende staltravee met gedicht korfboogdeurtje, rechthoekige deur (paardenstal) en korfboogdoorrit naar achterliggende dienstgebouwen en weilanden in noordoosthoek. Bakstenen achtergevel met aflijnende kwartholle daklijst, op gepikte plint uitziend op deels bewaarde gracht. Keldergaten en hoger geplaatste rechthoekige, vlak omlijste getraliede opkamervensters in linker travee. Korfboogpoort onder gewitte booglijst in geknikte gedeelte links, afgezet door een getrapte daklijst.

Ten oosten, aansluitende dwarsschuur nu stallen, onder afgewolfd dak, gemarkeerd door centrale korfboogpoort en doorrit; links lagere rechthoekige poort en enkele kleine venstertjes. Buitengevel met rechthoekige poort van doorrit en uitgebouwde stallen en wagenhuis onder golfplaten dak.

Ten zuiden, stalvleugel (deels onder golfplaten dak) met mestvaalt en hondenhok ervoor. Rechthoekige deuren, rechts onder rondboogvormig boogveld en vierkante, beluikte venstertjes, idem in buitengevel uitziend op de moestuin.

Ten westen, vroegere schuur en stallen met gevelhoge rechthoekige poort tussen pilasters in tweede travee en rechthoekige deuren. Buitengevel gestut door twee pilasters, in het linker woongedeelte afgezet met een bepleisterde daklijst; getralied venster.

Ten noorden, buiten de vroegere omgrachting, gemetst bakstenen kippenhok, oorspronkelijk skeletbouw, onder pannen schilddak, gewit bakstenen bakhuis met ingebouwde oven en merkwaardige wagenhuis onder schilddak met behouden strodekking met typische daktuiltjes. Bakstenen skeletbouw van drie traveeën met grote rolpoort links en overige wanden opgevuld met gevlochten wanden met stro.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja