Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoekhuis: gevels en daken

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Heden gelegen aan de Scheldekaai. Voorheen hoekhuis met de Perrengang waar de gebroeders Boulez begin 20ste eeuw een nu verdwenen olieslagerij hadden. In 1923 richtten zij een bioscoop in met toegang in het linker gedeelte van het huis.

Hoekhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen daken. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met bekronend driehoekig en van oculus voorzien fronton boven het licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën. Rechthoekige bovenvensters met doorlopende onderdorpels. Verbouwde begane grond met behoud van centrale rechthoekige deur gevat in arduinen (?) omlijsting en bekroond door kroonlijst op consoles. Entablement als gevelbeëindiging. Verankerde zijgevel van zes traveeën, uitziend op de kaai, deels geschilderd en deels bepleisterd, met rechthoekige vensters. Rechter zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen; topstuk bekroond door ijzeren windwijzer.

Nummer 18. Gedeelte van 18de-eeuwse trap met gesculpteerde trappaal behouden in huidige winkelruimte.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3826.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 752.1-15.