Classicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Classicistisch herenhuis: gevels en daken

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Hoogstraat en de Nederstraat, verbouwd in 1837 door drukker Ch. Ronse, oprichter van de "Gazette van Audenaerde", naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten. Recent gerenoveerde, bepleisterde en geschilderde classicistische voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien). Bepalend drie traveeën breed middenrisaliet met kolossale Ionische pilasters, onder driehoekig fronton met oculus. Begane grond volgens bouwvergunning verbouwd in 1934 door architect G. Decordier met brede winkelramen in plaats van rondboogvensters onder een eenvoudig hoofdgestel. Rechthoekige bovenvensters, in het risaliet in geprofileerde omlijsting. Omlopende gelede architraaf en kroon- en tandlijst. Gelijkaardige zijgevels in Hoog- en Nederstraat.

• Stadsarchief Oudenaarde, Fonds kaarten en plans, K. 240.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4384.