Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Deels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen), gebouwd in 1889 door O. Gevaert-Van Wijnendaele van de erachter gelegen, heden gesloopte textielfabriek Gevaert, naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert. Geschilderde zandstenen lijstgevel op arduinen sokkel, gemarkeerd door dito cordons, verticaliserende deur- en vensteromlijstingen en bekronend erker en balkon boven de deur in de tweede travee. Rechthoekige vleugeldeur (+ treden) met glas in lood in bovenlicht. Aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klosjes. Beraapte linker zijgevel.

Interieur. Rijkelijk uitgewerkte salons in neo-Vlaamserenaissance-stijl met onder meer gedecoreerde polychroom geschilderde deuren met supraportes en stucplafonds, marmeren schouwen, neorenaissanceschouw met hermen, lambriseringen, hal met bordestrap en wintertuin.

In ommuurde tuin, vierkant torenvormig bakstenen paviljoen onder tentdak (leien) met ijzeren windwijzer, doorlopende hoekpilasters en rondboogvensters en lunetten.

• VOSSAERT P., Persoonlijke notities.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja