Café De Carillon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Carillon

• is aangeduid als beschermd monument Café De Carillon

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Twee resterende diephuisjes van een rij van elf aan het koor van de Sint-Walburgakerk palende huisjes gebouwd op het vroegere kerkhof. Bak- en zandstenen huisjes van één travee en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, onder afzonderlijke zadeldaken, opklimmend tot eind 17de eeuw, gerestaureerd naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens van 1921. Links huis met centrale deur en twee vensters gevat in een vlakke houten omlijsting onder één brede segmentboogvormige ontlastingsboog en bovenverdieping met beluikt zandstenen kruiskozijn; zolderluik met zandstenen negblokken en steigergat in geveltop. Rechter huis met deur links en twee vensters in dito omlijsting en ontlastingsboog (mooi glas-in-loodschermen) en bovenverdieping en top met zandstenen speklagen, dito kruiskozijn, zolderluik en steigergat.

Gelagzaal binnenin verrijkt met art-deco-lambriseringen met bloemmotieven en geschilderde stadsgezichten van Oudenaarde, gesigneerd en gedateerd Edg. Fobert, 1926.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 861.3-39.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja