Café De Hertog van Brabant en Comte de Flandre

• is aangeduid als beschermd monument Café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Hertog van Brabant en Comte de Flandre

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café

Beschrijving

Café, minstens sedert de tweede helft van de 19de eeuw zogenaamd De Hertog van Brabant en Comte de Flandre. Voor 1507 eigendom van Jooris van der Meeren. Diephuis van drie traveeën, vier bouwlagen boven de kelderverdieping en afgesnuit zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Oude kern vermoedelijk uit de 17de eeuw en later verhoogd met een ondiepe verdieping.

Verankerde zandstenen lijstgevel met enkelhuisopstand. Sporen van oude keldervensters en -deur met korfboogvormige lijst. Rechthoekige vensters, voorzien van negblokken en van ontlastingsbogen op tweede en derde bouwlaag. Zandstenen geprofileerde kroonlijst en houten gootlijst als gevelbeëindiging. Bakstenen achterpuntgevel, voormalige trapgevel, verlevendigd door speklagen; vernieuwde geveltop. Oorspronkelijke ontlastingsbogen boven aangepaste vensters. Bewaarde kelders met bakstenen tongewelven over de volledige bouwdiepte van het huis.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Achteraan op de gelijkvloerse verdieping dateert de westelijke langsmuur uit de tweede helft van de 13de tot het begin van de 14de eeuw. De muur is gebouwd in baksteen in Vlaams verband met een gedichte vensteropening in gekantrechte blokken Doornikse kalksteen.

• DEBONNE V. 2019: Terreinbezoek huis Comte de Flandre (Oudenaarde) (terreinbezoek op 14 december 2018).