Parochiekerk Sint-Gerardus-Majella

Beschrijving

Georiënteerde, driebeukige kruiskerk met oosttoren in neoromaanse stijl, opgetrokken in 1908-1910 naar ontwerp van E. Careels van 1907, heden omgeven door een parking aangelegd op het vroegere kerkhof en ingeplant tussen de Meester Van der Borghtstraat, de Pastorijstraat en de Kerkhoflei.

Schip van twee traveeën met halfronde (voormalige) doopkapel ten noordwestetn, transept van één travee en halfrond koor met sacristie ten noorden en toren van vier geledingen ten zuiden. Natuurstenen gebouw met markante kordons onder leien zadeldaken, zijbeuken met haakse, afgewolfde bedaking. Rondboogvensters, oculi en decoratieve "schietgaten". Rondboogpoort en radvenster met omlopende waterlijst. Vierkante toren met octogonale klokkenverdieping onder leien spits.

Bepleisterd en beschilderd interieur; rondbogen op natuurstenen zuilen met polygonale sokkel en gebeeldhouwde kapitelen met verwerking van de symbolen van de evangelisten, naar verluidt gesculpteerd door de eerste pastoor; geprofileerde kroonlijst op driekwartzuiltjes en houten tongewelf.

20ste-eeuws mobilair onder meer hoofdaltaar van 1935 en gepolychromeerde heiligenbeelden.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, plannen, Putte Grasheide.

Auteurs: Steyaert, Rita