Huis De Craeye

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Craeye

• is aangeduid als beschermd monument Huis De Craeye

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "De Craeye", voorheen brouwerij, reeds vermeld in de 15de eeuw, in de 16de eeuw huis van apotheker J. Van der Roost. Onder andere in bezit van brouwer Philippe Van der Meersch (1749-1819) en zoon August (1798-1876), beide ook stadsarchitect. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen), oude kern met bepleisterde en geschilderde lijstgevel in empirestijl uit begin 19de eeuw misschien door toenmalige eigenaar Ph. Van der Meersch ontworpen. Begane grond verrijkt met imitatiebanden en afgelijnd door puilijst. Licht uitspringende middentravee. Rondboogvensters en -deur op begane grond. Rechthoekige bovenvensters met vernieuwd houtwerk en glas-in-loodramen. Centrale deur geflankeerd door pilasters en bekroond door balkonplaat van erboven geplaatst balkon met nieuwe balusterleuning en rustend op trigliefconsoles. Rondboogvormig middenvenster op bel-etage gevat in geriemde omlijsting met sluitsteen, eveneens gevat tussen pilasters en bekroond met kroonlijst op consoles, zwikken van rondboog versierd met vergulde allegorische figuren. Erboven paneel met rankwerk. Op borstwering van bovenbouw medaillons met verguld reliëf voorstellend een allegorisch vrouwenfiguur respectievelijk met roofvogel en met tak. Overstekende kroonlijst rustend op trigliefconsoles.

Interieur. Kelder vermoedelijk uit de 13de eeuw, heden herberg; tweebeukige ruimte onder kruisribgewelven gedragen door hardstenen zuiltjes met knopkapiteel; gedrukte rondbogige schei- en gordelbogen, natuurstenen gewelfvlakken, ribben en sluitstenen met bloemmotiefjes.

• DE SMET M., Oudenaarde en de farmacie, Oudenaarde, 1960, p. 42-46.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja