Huis De Gulden Mortier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Gulden Mortier

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Broodstraat. Voormalig huis "De Gulden Mortier", gekend midden 15de eeuw. Tijdens de Franse overheersing bewoond door dokter Van Cauwenberghe die het huis naar ontwerp van architect Ph. Van der Meersch liet verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen); oude onderkelderde verankerde kern met twee bouwlagen en voorpuntgevel. Heden bepleisterde en geschilderde lijstgevel met drie bouwlagen onder omlopende kroonlijst. Winkel op de benedenverdieping. Rechthoekige bovenvensters (glas-in-loodramen) in vlakke omlijsting, op arduinen dorpels. Dito vensters in zijgevel met sokkel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in derde travee. Kelderluik naar twee behouden overwelfde kelders met tongewelf (nok loodrecht op de Markt); één kelder onder de Markt gedicht begin 1990.

• Familiearchief Vandermeersch-Lantmeeters.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja