Herberg en brouwerij Den Baes

Beschrijving

Voormalig herberg en brouwerij zogenaamd Den Baes naar Oudenaards dialect voor baars, zie vroegere windwijzer op het dak, reeds vermeld midden 15de eeuw. Vermaarde herberg waar sinds de 16de eeuw hoge gasten van de stad onthaald werden op presentwijnen. Oorspronkelijk diephuis met twee bouwlagen en voorpuntgevel met poort in rechter travee. Heden lijstgevel met 19de-eeuwse structuur (bewaarde oudere kern) en aangepaste gecementeerde voorgevel van 1934 met typische art-decomotieven; afgewolfd zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met nieuwe windwijzer. Lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met nieuwe winkelramen en doorrit op de begane grond. Toegevoegde overhoekse erker met balkon boven de poort. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaf, fries met versierde panelen in plaats van kleine venstertjes in de 19de eeuw en overstekende kroonlijst op modillons. Mooie ijzeren luifel boven de doorrit, halfweg met Korinthische zuilen die toegang flankeren. Bewaarde gesculpteerde 18de-eeuwse trappaal en gewelfde kelder met tongewelf loodrecht op de Markt) op lage muur van Doornikse steen; buitentrap en luik bewaard. Vroegere, minstens 18de-eeuws achterbouw (nok parallel aan de straat) verbouwd bij recente inrichting als galerij.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4358.
  • Mooie Markthuizen, den Baers, Info-Magazine no 3, Oudenaarde, 1994, p. 16-17.