Huis 't Gulde Vlies

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis 't Gulde Vlies

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "Tgulde Vlies" reeds vermeld in een koopakte van 1487. Oorspronkelijk diephuis met voortopgevel, verbouwd in de eerste helft van de 19de eeuw en in 1926 als "In Sint-Anna" voorzien van het nog bestaande gecementeerd parement in neo-Lodewijk XVI-stijl met typische winkelpui met gebogen glaswanden. Lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat) met behouden vroeg 19de-eeuwse structuur met rechthoekige vensters op doorgetrokken dorpels en kroonlijst op klosjes.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3947.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja