Heerkenshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heerkenshoeve

Beschrijving

Inplanting opklimmend tot de 18de eeuw (zie Ferraris). Woonhuis heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Haakse, verankerde, bakstenen, tweebeukige schuur met behouden volume; vijf traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aan noordzijde resten van een lemen wand en in de houten poort inscripties onder meer "TBO" en naar verluidt "17..".

Ten noorden hiervan beboomd terrein met duidelijke sporen van een vroeger domein: omgrachting en dreven aangelegd einde 18de eeuw of begin 19de eeuw (niet op Ferraris-, wel op Vandermaelenkaart), gebouwen reeds in het derde kwart van de 19de eeuw verdwenen (wel ingetekend op Vandermaelenkaart, niet meer op Poppkaart).

Auteurs: Steyaert, Rita