Bankgebouw in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Bankgebouw in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1922 in opdracht van de Bank van Kortrijk door architect J. Vanhoenacker in plaats van twee huizen, de voormalige herberg "De Rode Leu" later "de Gouden Leeuw", teruggaand tot de 15de eeuw en het huis "De Pelikaen". Onderkelderd bak- en hardstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met rechts dakvenster onder driehoekig fronton. Neo-Lodewijk XIV-gevel met kolossale Ionische pilasters op hoge sokkel met getraliede keldergaten. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, met traliewerk op het gelijkvloers, in rechthoekige nissen; borstweringen met zware bloemen- en vruchtenslingers . Het smeedijzer werd uitgevoerd door kunstsmid V. Warie. Rondboogpoort rechts, in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en bekronend balkon op volutes. Aflijnend hoofdgestel met kroonlijst op klosjes.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3799.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja