Twee stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistische stadswoningen

Beschrijving

Rijhuis gesplitst in twee woningen met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gevelritmering door middel van pilasters met lijstkapiteel op de hoekpenanten en ter aflijning van de middentravee op beide verdiepingen. Eenvoudige entablementen lijnen de bouwlagen af. Rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt. Oorspronkelijke centrale deur gevat tussen pilasters met lijstkapiteel en voorzien van bovenlicht in empirestijl.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja