Refugiehuis van de abdij van Petegem

Beschrijving

Voormalig refugehuis van de abdij van Petegem zogenaamd "Beaulieu", opgericht in 1290 en afgeschaft in 1783. In archieven van het hospitaal in 1481 reeds vermeld als "den cloester van Peteghem in de Cattestraete".

Hoekpand met verankerde bak- en zandsteenbouw, oorspronkelijk palend aan de stadsgracht en één ensemble vormend met nummer 28-30. Huidige lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder hoog zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), en haaks achteraanbouwsel, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Rechts deels gesloopt voor de straataanleg circa 1880.

Voorgevel met gecementeerde plint en gewijzigde muuropeningen op begane grond, heden met deur en breed venster rechts. Overigens rechthoekige vensters met zandstenen negblokken en sponning (oorspronkelijk kruiskozijnen) onder ontlastingsbogen en gevat in doorgetrokken zandstenen banden; geprofileerden puilijst. Lelie-ankers en ankers met kram en krul op penanten. Begrenzende hoekblokken, op rechter hoek gecementeerd en eigenaardige afwering van half, heden blind bovenvenster met houten Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Houten kroonlijst op klossen.

Haaks aanbouwsel met achterpuntgevel met sporen van vensters en klein zolderluik in zandstenen omlijsting.

• VANDERSTRAETEN E., Recherche sur les communautés religieuses et les institutions de bienfaisance établies à Audenarde, depuis le XIIe siècle jusqu'à la fin du XVIIIe, I, Oudenaarde, 1858, p. 5-6.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja