Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien, nok loodrecht op de straat), in zijn huidige vorm een verbouwing van 1862. Oorspronkelijk oude kern (17de eeuw ?) van drie traveeën en twee bouwlagen met topgevel (behouden muurankers in rechtse travee) circa 1800 verbouwd tot bepleisterde en geschilderde lijstgevel met drie bouwlagen en kroonlijst op trigliefconsoles en links aanpalende koetspoort met bovenverdieping en plat dak. Heden bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint, met imitatiebanden onder de geprofileerde puilijst. Gemarkeerd rechts zijrisaliet van drie traveeën met rechthoekige deur met waaier en vier treden uiterst rechts. Rechthoekige vensters op arduinen dorpels en spiegels op de borstwering. Aflijnende kroonlijst op consoles.

Beschilderde bakstenen achtergevel met twee voormalige kruiskozijnen met behouden zandstenen negblokken, lateien en ontlastingsbogen op de bovenverdieping, wijzend op de oude kern.

Interieur. Behouden oude structuur met bepleisterde balklagen in rechtse travee, neo-Lodewijk XVI-schouwen en deels bewaarde oude kelder met twee parallelle gewelfde ruimten met kruisgewelf en korfboogdeurtje ertussen.

• Stadsarchief Oudenaarde, Fonds kaarten en plans, K. 248.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja