Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis met trapzaal en trap

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Ruim herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), vermoedelijk gebouwd tussen 1787 en 1794. Midden 19de eeuw eigendom van Th. Liefmans die er ook een vlasspinnerij bezat. Met aanbouwsels in ruime tuin U-vormige plattegrond vormend. Grootste gedeelte van tuin met enkele oude beuken, onder meer treurbeuk, nu horend bij Burgschelde nummer 13. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde natuurstenen plint. Rechthoekige vensters, op begane grond in verdiepte omlijsting en op bovenverdieping in vlakke omlijsting en met lekdrempel op consoles. Zware puilijst. Rondbogige vleugeldeur met waaier, geflankeerd door bolvormige schamppalen, in zesde travee. Kroonlijst op klossen.

Binnenin: ruim trappenhuis met bordestrap met gesculpteerde trappaal en fraai plafond met reliëfwerk met bloemmotieven in stuc; enkele originele schouwen.

Bijgebouwen aan weerszij van het hoofdgebouw omsluiten een deels gekasseide binnenplaats. Ten oosten, voormalige paardenstallen en aangebouwd dienstgebouw, van in totaal tien traveeën onder verspringende zadeldaken; ten westen, dienstwoning van vijf traveeën. Witgeschilderde bakstenen gebouwen van twee bouwlagen hoog onder zadeldaken (pannen), geritmeerd door lisenen. Rechthoekige vensters en deuren, op de gelijkvloerse verdieping met overspannende ontlastingsbogen.

• Stadsarchief Oudenaarde, Oud Archief, nummer 605/ 61.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 752.1-24.