Groenten- en vleeswinkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groenten- en vleeswinkel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalige groenten- en vleeswinkel. Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gevel van 1905. Gevelparement met geglazuurde tegels verfraaid met tegeltableaus op de penanten van de bovenbouw, met allegorische voorstellingen van nijverheid en koophandel, twee landschappen en met vermelding van "koophandel", "nijverheid", "Anno" en "1905". In de rondboogvormige omlijsting van de rechthoekige vensters op de eerste bovenverdieping werden tegeltableaus met bloemmotieven aangebracht. Twee fraaie houten winkelpuien aan weerszijden van een brede winkeldeur onder ijzeren latei met bewaard witgeschilderd houtwerk. Gevelbeëindiging door kroonlijst op klossen. Eenvoudige beraapte achtergevel.

Interieur. Enkel het plafond in de vroegere winkel, een balklaag in neo-Vlaamserenaissance-stijl, bleef behouden.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja