erfgoedobject

Modernistische school

bouwkundig element
ID
27120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27120

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische school
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische school
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Koninklijk Atheneum, opgericht in 1947-49 in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken naar een eigen ontwerp van 1946, gesigneerd door irngenieur Zerck, diensthoofd Bruggen en Wegen, op de plaats van de rechtgetrokken meander van de Schelde, met binnenbocht toentertijd gelegen op grondgebied Edelare en Volkegem. Betonnen skeletbouw met verwerking van gele baksteen en afgedekt door plat dak. Horizontaal geaccentueerd door de vensterregisters met aaneensluitende vensters onder doorgetrokken betonnen latei. Breed portaal gemarkeerd door gebogen en beglaasde portiersloge en aansluitend verticaal uitgebouwd trappenhuis met ladderraam, aansluitend bij het modernisme van het interbellum. Uiterst rechts gemarkeerd bouwvolume met hoge gekoppelde ramen waarin de conferentiezaal is ondergebracht.

Interieur. Hal verfraaid met schilderijen van S. Thienpont en in conferentiezaal werk van P. Boulez, "Het Universum" en "Het Aardsparadijs", van 1954.

  • DEVOS P., Het Koninklijk Atheneum, Monumenten en Landschappen in Oudenaarde, Oudenaarde, 1992, p. 29-33.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27120 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.