Geboortehuis Gentiel Antheunis

Beschrijving

Geboortehuis van dichter Gentiel Antheunis (zie gedenkplaat). Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met zeer oude kern. Heden verankerde bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met vroeg 19de-eeuws voorkomen. Gepikte pint en geprofileerde zandstenen puilijst. Eenvoudige rechthoekige vensters met bewaard houtwerk en rechthoekige deur links. Ernaast bronzen gedenkplaat met opschrift: "Hier werd geboren dichter-toondichter Gentiel - Theodoor Antheunis - 1840-1907 - het stadsbestuur en de bevolking hebben hem hier herdacht en deze plaat onthuld den 11 september 1932".

Iets lager haaks achteraanbouwsel met verankerde witgeschilderde puntgevel van twee traveeën, voorheen uitziend op de Burgschelde.

Interieur. Bewaarde zware moerbalken onder meer met genagelde sloffen, wolventandmotief en sleuven voor schoorstukken, wijzend op een oorspronkelijke vakwerkbouw opklimmend tot de 16de eeuw.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja