Hoekhuis in traditionele stijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis in traditionele stijl

• is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis in traditionele stijl

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Roodgeschilderd bakstenen hoekhuis met haaks op elkaar gerichte vleugels onder snijdende zadeldaken, respectievelijk met brede verankerde tuitgevel met vlechtingen uitziend op de Einestraat en haast blinde puntgevel met vlechtingen in Lappersfort, in kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1986-87 onder leiding van architect D. Vanrijsselberghe.

Voorgevel met vijf steekboogvensters met nieuw houtwerk in plaats van vroegere rechthoekige deur en vensters met rolluikkasten en winkelramen; drie en één gelijkaardig venster in de brede geveltop. Zijgevel nu met steekboogdeur en twee toegevoegde vensters. Twee vernieuwde zandstenen kruiskozijnen in achtergevel.

Interieur. Bewaarde balklagen met zware moerbalken met genagelde sloffen of met versierde uiteinden op geprofileerde en getrapte zandstenen consoles en oorspronkelijk dakgebint. Gewelfde kelder (loodrecht op straat) vooraan en halve kelderverdieping met zware balklaag achteraan.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja