Herenhuis met achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met achterhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis met achterhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Imposant herenhuis met bewaarde gewelfde kelder en oude achtergevel van een vroeger achterhuis uitziend op de Burgschelde. Classicistische voorgevel van vijf traveeën en oorspronkelijk twee, heden drie bouwlagen en attiekbekroning onder mank zadeldak, uit eind 18de-, begin 19de eeuw, volgens archiefgegevens gedeeltelijk vernieuwd circa 1890, vermoedelijk voornamelijk de aankleding van het interieur.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op zandstenen plint, horizontaal gemarkeerd door een zware arduinen puilijst en bekronende attiek met balusterleuning. Kelderluik rechts. Gemarkeerde centrale deurtravee; ingangsportaal met Toscaanse zuilen op hoge sokkel en vier trappen, heden opgedeeld door een marmeren plaat met winkelnaam, en bekronend balkon; zijrisalieten van twee traveeën. Begane grond met imitatievoegen en eenvoudige rechthoekige vensters, thans met uitstalramen binnenin. Geaccentueerde bel-etage met omlijste vensters met bekronende arduinen waterlijst op versierde consoles; geajoureerde borstweringen en stucfries als bekroning. Rondboogvormig deurvenster onder gebogen arduinen fronton, op gelijkaardige consoles in de middelste travee. IJzeren balkonhek met ingewerkte medaillons met mythologische figuren. Kleine rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels onder de houten kroonlijst op klossen.

Achtergevel met sporen van bak- en zandstenen kern van het vroegere achterhuis, onder meer met bewaarde ontlastingsbogen, opklimmend tot de 17de eeuw.

Interieur. Gerenoveerd door architect Frank Delmulle met behoud van 19de-eeuwse decorelementen als fijn stucwerk met fakkels, jachttrofeeën op schouwboezems en plafonds in neo-Lodewijk XVI-stijl, marmeren schoorsteenmantels en bordestrap. Gewelfde kelder met tongewelf (nok loodrecht op straat) onder rechtse travee.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja