Melkerij Het Fortje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkerij Het Fortje

Beschrijving

Voormalige melkerij "Het Fortje", gebouwd in opdracht van Th. Thienpont in 1895. De gebouwen werden in 1925 in opdracht van T. Liefmans verbouwd tot twee handelshuizen (nummers 89 en 93) van drie bouwlagen en woonhuizen van twee bouwlagen, alle voorzien van lijstgevels en afgedekt met zadeldaken (pannen, nok parallel met de straat).

Nummers 95-97. Hoeve met losse bestanddelen en gekasseid erf. Aan de straat gelegen woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Bakstenen gevel met enkelhuisopstand met licht getoogde muuropeningen en sierankers.

Links aansluitende travee met getrapte gevel, voorheen met opschrift op borstwering "A la Laiterie du Fort", met ijzeren inrijhek naar achterin gelegen gekasseid boerenerf en verscheidene zeer ruime bakstenen stallen (voormalige melkerij ?) van twee bouwlagen en mestvaalt.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3327, 3920.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja