• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Alleenstaand traditioneel huis op de hoek met de Joachim Schayckstraat, op de voortrapgevel gedateerd 1616. Volgens archiefstukken gerestaureerd in 1903-1904 met toevoeging van een vierkante hoektoren onder tentdak. Bak- en zandsteenbouw. Trapgevel (6 trappen + topstuk) van één travee en twee bouwlagen. Onder hoog zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat). Vernieuwde zandstenen kruiskozijnen onder strekse ontlastingsboog; zandstenen negblokken en houten luiken. Bolkozijn en gedicht steigergat in geveltop; lelieankers. Linkerhoek met aflijnende zandstenen hoekblokken. Rechts aanleunende vierkante hoektoren met drie bouwlagen, onder leien tentdak, toegevoegd in 1903 in de oksel van het hoofdgebouw en het reeds bestaande rechteraanbouwsel onder mank dak. Smalle kloosterkozijnen en kleine deuren op de begane grond.

Zijgevel (Zandvoordestraat) met centraal kruiskozijn, rechts toegevoegde deur en smal venster. Vierkant venstertje in linkertravee. Verder sporen van gedichte muuropeningen.

Gecementeerde achtergevel met recentere aanbouwsels onder lessenaarsdak. Tuingevel van vier traveeën met twee bouwlagen. Behouden kruiskozijnen in linkerboventravee. Vernieuwde rechthoekige benedenvensters met imitatienegblokken en ontlastingsbogen, beluikt. Rechthoekige deur met bolkozijn bovenlicht en tussendorpel op consooltjes.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1904/18.

Auteurs: Bogaert, Chris