erfgoedobject

Kasteeldomein de Ghellinck met dienstgebouwen

bouwkundig / landschappelijk element
ID
26985
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26985

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige dienstgebouwen van het kasteel de Ghellinck, gelegen aan de noordzijde van het enorme domein op de hoek met Grotesteenweg-Zuid. Het kasteel werd gesloopt in 1945 doch het park met 18de-eeuwse aanleg bleef behouden.

Nummer 147. Ruime bakstenen gebouwen (naar verluidt vroegere smidse, stallen en personeelswoningen) op vierkante plattegrond met binnenkoer toegankelijk via een centrale rondboogdoorgang. Links en rechts symmetrische woningen met speelse klokgevelbekroningen, daterend van 1906.

Nummer 149. Hovenierswoning in villastijl van circa 1900. Bakstenen gebouwtje op L-vormige plattegrond, één bouwlaag en leien zadeldaken met klokkentorentje en overkragende dekschilden op houten consoles. Getoogde vensters, drielicht in voorpuntgevel met overkragende houten bebording in de top. Ingangsportiek met trap in de oksel.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1906/9.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Park

Het kasteeldomein is ten noorden begrensd door een muur met balustrade. Ten zuiden van de kasteelhoeve bevindt zich een ommuurde moestuin.

Auteurs: Claeys, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Hutsepotstraat

  • Is deel van
    Kastelensite Zwijnaarde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein de Ghellinck met dienstgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26985 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.