Landhuis Predikherenhof met park

Beschrijving

Vanouds bekend buitengoed, in zijn huidige vorm gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Pottelberghe de la Poterie (zie wapenschild).

Prachtig omgevend park en nog gedeeltelijk omwald kasteeltje in neorococostijl naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck en daterend van 1909. Volledig opgetrokken uit Franse steen. Voorgevel van vijf traveeën met twee bouwlagen en mansardedak (leien) met dakkapellen, geïnspireerd op de rococogevel van de zogenaamd "Hoofdwacht" op de Kouter te Gent. Markerend driezijdig middenrisaliet van drie traveeën onder koepelvormig dak. Middelste deurtravee afgelijnd door kolossale pilasters met bekronend gebogen en gekornist fronton met ingeschreven omlijste oculus en wapenschilden (onder meer van de familie Van Pottelberghe de la Poterie). Spiegelboogvormige deurvensters in hol geprofileerde omlijsting met rocailles in de zwikken; bovenvenster met fraai gesmeed ijzeren hek en bekronende druipliist. Overigens rechthoekige vensters in vlakke doorlopende omlijsting met versierde borstweringen, met rocailles in het geblokt middenrisaliet. Aflijnende geblokte hoekpilasters met rocailleconsoles onder het hoofdgestel. Achteraanbouwsel van circa 1950.

Ten westen, voormalige koetshuizen en dienstgebouwen eveneens vernieuwd in 1909.

• DE SMET F. 1932: Valentin Vaerwyck, zijn werk, Brussel, 129.

Auteurs: Bogaert, Chris

Park

Het Predikherenhof wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl. Vanuit het kasteel loopt een zichtas over de grote kasteelvijver richting het noordwesten. Een kleinere vijver bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het domein. De toegangspoort met hardstenen hekpijlers bevindt zich in de zuidoostelijke hoek van het domein.

Auteurs: Claeys, Dries

Maurice Maeterlinck

Schrijver en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck verbleef tijdens zijn jeugdjaren (1870-1875) geregeld op dit buitengoed, dat toen in het bezit was van zijn grootmoeder langs moederskant, Nathalie De Meyere. In zijn memoires 'Bulles Bleues. Souvenirs heureux' (1948) verwees hij naar dit landhuis in Zwijnaarde, dat ooit toebehoorde aan de dominicanen. In de literatuur werd dit goed veelvuldig foutief geïdentificeerd als het Rijvisschekasteel. Recent onderzoek door Arthur De Decker en Johan Van Twembeke bracht echter aan het licht dat Maurice Maeterlinck in het Predikherenhof verbleef. De omschrijving door Maeterlinck komt immers overeen met de 19de-eeuwse situatie van dit goed, toen voorzien van een lusthof en hofstede met slotgracht, bruggen, neerhof, vijver,... In 1909 bevonden de gebouwen zich in ruïneuze toestand, waarop de hoeve werd verbouwd tot 'remises' en het buitenverblijf werd herbouwd in neorococostijl. Volgens De Decker en Van Twembeke werkte Valentin Vaerwyck voor het ontwerp samen met zijn vader Henri. De hand van Valentin Vaerwyck is duidelijker zichtbaar in de koetshuizen en dienstgebouwen. Op dat moment werd ook de oorspronkelijke omwalling grotendeels gedempt.

• DE DECKER A. & VAN TWEMBEKE J. 2018: Predikheren en Maeterlinck te Zwijnaarde, Jaarboek van de Heemkring Scheldeveld 47, 183-215.