Oud Gemeentehuis van Zwijnaarde

Beschrijving

Zogenaamd "Oud Gemeentehuis". Tot herberg ingericht voormalig gemeentehuis (tot de Tweede Wereldoorlog). Ruim hoekpand met de Dorpsstraat en de dreef naar het "Kasteel van Zwijnaarde", schuin ingeplant ten opzichte van de huidige rooilijn.

Heden neotraditioneel bakstenen gebouw van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met zijtrapgevels en centraal getrapt dakvenster doch met oudere kern (van één bouwlaag, in de jaren 1920 verhoogd en aangepast tot zijn huidige vorm). Getoogde vensters (vernieuwd houtwerk).

Links van het huis, doorgang met ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers en achterin gelegen aanhorigheden, volgens kadastergegevens daterend van circa 1885.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1885/21.

Auteurs: Bogaert, Chris