Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Jozef

Beschrijving

Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Jozef. Gesticht en schoolcomplex van de broeders van Liefde, opgericht circa 1928-1930 op het domein van het voormalig kasteel "Blekerij" met gedeeltelijk bewaarde parkaanleg en vijver.

Ruim gebouwencomplex in art-decostijl naar ontwerp van architect A. Van de Vijver. Hoofdgebouw (Ebergiste De Deynestraat nummer 1) van rood en geel getinte baksteen met twee ongelijke parallelle vleugels verbonden door een haakse vleugel met kapel. Voorste vleugel met twee bouwlagen onderbroken door een centrale monumentale ingang onder halfkoepelvormig dak. Sterk geritmeerde gevels met bakstenen lisenen waartussen vensternissen met mijterboogvormige vensters. Portaal met rondboogdoorgangen en centrale nis met St.-Jozefbeeld.

Kapelvleugel met rondboogvensters en achthoekig dakruitertje onder leien naaldspits. Vernieuwd interieur.

Langere achtervleugel met drie en een halve bouwlaag geritmeerd door ruime vensters met afgeschuinde hoeken, rechthoekige vensters onder I-latei en rondboogvensters onder gebogen pseudofronton op de halve verdieping. Gelijkaardige achtergevel uitziend op de Ringvaart, gerestaureerd na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

In het park, afzonderlijke woonhuizen in art-decostijl (Ebergiste De Deynestraat nummers 4, 5-7), moderne paviljoenen en zeshoekige betonnen en bakstenen watertoren gebouwd voor de watervoorziening van het instituut, vermoedelijk eveneens naar ontwerp van architect A. Van de Vijver en identiek aan deze van de psychiatrische inrichting Dokter Guislain van de broeders van Liefde (zie Jozef Guislainstraat nummer 43, Gent).

De Oefenschool Sint-Aloïsius (Ebergiste De Deynestraat nummer 2) vormt een afzonderlijk complex met blokvormig bakstenen hoofdgebouw met drie bouwlagen boven een breukstenen souterrain en plat dak. Ritmerende getoogde vensternissen. Afzonderlijke vleugels onder meer met kapel ten noorden.

• GILLIS P. 1937: L'effort flamand, Bâtir 50, 1020.

Auteurs: Bogaert, Chris