Poort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poort

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Voorheen volledig omwalde hoeve. Heden nog enkel bewaarde toegangspoort en vernieuwd woonhuis, gelegen bij een plein met populieren.

Ingangspoort daterend uit de 18de eeuw; gewitte baksteen op gepikte plint. Voorzijde met brede korfboog geflankeerd door vlakke bakstenen pilasters en bekroond door een geprofileerde lijst en waterlijst, trapeziumvormige sluitsteen en rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in het pseudofronton. Achterzijde met steunberen. Pannen afdekking. Fraai ijzeren hek.

Achterin gelegen woonhuis met 20ste-eeuws voorkomen met klokkentorentje. Rechts tot woning verbouwde voormalige stallen.

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

Het achterin gelegen woonhuis met klokkentorentje werd (vermoedelijk al kort na de inventarisatie) volledig vernieuwd.

• Geopunt, Luchtfoto 1979-1990, Eedstraat, Zwijnaarde [online], https://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 17 februari 2020).