Schoolgebouw en dorpswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw en dorpswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sint-Denijs-Westrem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Denijs-Westrem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Voormalig schoolgebouwtje, heden omgevormd tot twee huisjes met aangepaste empire getinte voorgevel op een gevelsteen boven de rechterdeur gesigneerd en gedateerd "F. De Coninck fecit - MDCCCXXXIII". Op de huidige rooilijn iets inspringend rechthoekig gebouw met omhaagde voortuin. Huidig voorkomen daterend van de verbouwingswerken van 1937 waarbij onder meer het vloerniveau in de huisjes opgehoogd werd (voorheen toegankelijk via enkele treden), de rechtertravee met garagepoort, dakvenster en de keukens achteraan toegevoegd werden. Rechts van de huisjes in de vroegere tuin werd eveneens circa 1937 een volledig nieuw huis in imitatieve empirestijl gebouwd naar ontwerp van architect J. Hebbelynck (nummer 2).

Verankerd, roze geschilderde bakstenen voorgevel van heden acht traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen). Ritmerende rondboogvensters en deuren met houten roedeverdeling, bewaard houtwerk in bovenlichten, houten luiken. Oculus tussen zevende en achtste travee. Aflijnende geprofileerde band onder de daklijst.

Auteurs: Bogaert, Chris