Kasteel Bauwens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Bauwens

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Bauwens". Oorspronkelijk alleenstaand herenhuis in een ruim park, volgens archiefstukken daterend van 1859. Schuin ingeplant blokvormig gebouw op rechthoekige plattegrond. Bepleisterde gevels van drie traveeën met oorspronkelijk drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Verticaliserende geblokte pilasters. Rechthoekige omlijste vensters met persiennes. Centrale deur met breed halfcirkelvormig uitgebouwde trap in de zuidwestelijke gevel. Heden tot boven de gelijkvloerse verdieping afgebroken en voorzien van een nieuw schilddak. Eveneens tot woning verbouwde aanhorigheden in het park.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1859/1.

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

De restanten van het kasteel (heden nummer 32-36) werden omstreeks 2013 gesloopt. De verbouwde aanhorigheden (nummer 30), die zich tegen de perceelsgrens bevinden, bleven bewaard, maar hebben op zichzelf te weinig erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els