Hoeve Schuurgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schuurgoed

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Schuurgoed met omgeving

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Schuurgoed

Beschrijving

Historische hoeve met boerenhuis ten westen, bakhuis, schuur ten noorden, en schuurtje naast de toegangspoort. De voormalige hoeve staat op het zuidelijke deel van een tweeledige walgrachtsite met brug over de zuidelijke arm van de walgracht.

De Hoeve Schuurgoed zou teruggaan op een middeleeuws leen van de Gentse Sint-Baafsabdij. De oudste afbeelding is terug te vinden op de kaart van het Vrije van Gent van Jacques Horenbault uit 1619, waar een vierkante omwalling met een centraal gebouw is afgebeeld. Op een kaart uit 1760 is de hoeve weergegeven met de dubbele walgrachtstructuur, met alleen op het zuidelijke eiland een gebouw. De heropgebouwde toegangspoort van de hoeve bevat een sluitsteen met het jaartal 1662; het boerenhuis kan omstreeks dat jaar gebouwd zijn. De andere gebouwen van de hoeve werden volgens kadastergegevens gebouwd in 1880: de grote dwarsschuur aan de noordzijde van het erf, het bakhuis links van de toegangspoort en het schuurtje aan de andere kant van de toegangspoort. Van 1982 tot 2007 werden de gebouwen hersteld en heropgebouwd.

Het deels vernieuwde boerenhuis bevat nog oorspronkelijke onderdelen uit de tweede helft van de 17de eeuw: moerbalken met geprofileerde balksleutels, dubbele schouw en gebinten van de dakkap. Ook de kelder en de opkamer zijn bewaard, maar met volledig vernieuwd baksteenmetselwerk in de kelder. Vloeren, kinderbalken en plankenvloer en de overige delen van de dakkap zijn vernieuwd in de jaren 1980 en 1990. Het baksteenmetselwerk van de buitengevels is deels vernieuwd. Het noordelijke deel van het woonhuis is een uitbreiding uit de jaren 1980 en 1990.

Bewaard bakhuis naast het boerenhuis.

De brug en de poort aan de straatzijde zijn volledig heropgebouwd. Het schuurtje naast de toegangspoort bewaart zijn oorspronkelijk volume, maar het baksteenmetselwerk van de buitengevels is volledig vernieuwd. Ook de deur- en vensteropeningen zijn gewijzigd. Binnenin zijn geen oude interieurelementen bewaard.

De grote schuur aan de noordzijde is materieel volledig vernieuwd. Aan het oorspronkelijke gebouw herinneren alleen het globale volume en de materieel volledig vernieuwde flankerende vleugels met trapgevels.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/44021/152.1, Hoeve Schuurgoed in Gent (S.N. 2023).

Auteurs: Debonne, Vincent