Villa naar ontwerp van J. Rooms

Beschrijving

Villa in art-nouveaustijl met bewaarde originele straatafsluiting, volgens archiefstukken van 1904 naar ontwerp van architect J. Rooms. Afsluiting met natuurstenen sokkel, gemetste bakstenen hekpijlers met horizontale natuurstenen banden en houten hekken. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen met onregelmatige plattegrond gevormd door verspringende rechthoekige volumes onder wolfs- en schilddaken (leien). Bakstenen gebouw met horizontale banden en boogstenen van natuursteen, sierankers en gecementeerde sokkel. Jaartal 1905 op gevelsteen in voorgevel. Breed uitspringend vensterrisaliet links van één travee met ruime deurvensters (vernieuwd houtwerk en recente ijzeren leuningen). Markerende zware rechthoekige traptoren van drie geledingen met ingang; bekroond door houten belvedère met schilddak (leien). Rechts zijgevel met uitbouwsel van twee verdiepingen met hoefijzerboogvormige vensters; Overhoekse houten loggia met tentdak. Volgens archiefstukken van 1906: wijziging van linkerzijgevel en toevoeging van remise, stallen en kippenhok.

Mobilair: salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl gedateerd 1910.

• Dienst Stedenbouw en Stadsarcheologie, Plans architect J. Rooms.