Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Beschrijving

Alleenstaande pastorie, met voortuin en aansluitende, deels ommuurde tuin naast en achter de woning. Fraai ijzeren toegangshek tussen vernieuwde bakstenen hekpijlers. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen), opgetrokken in 1855-1856 naar ontwerp van architect Poelman. Horizontaliserende bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Hoge rechthoekige benedenvensters in houten omlijstingen met rolluikkasten. Dunne puilijst. Rondboogvormige bovenvensters op doorlopende cordon; geprofileerde booglijsten op verbonden imposten. Rechthoekige deur ingeschreven in een geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en onder een rechte kroonlijst op rolwerkconsoles. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf en omlopende kroonlijst met tandlijstversiering. Beraapte rechterzijgevel vertoont op de bovenverdieping een centraal rondboogvormig deurvenster voorzien van een balkon met ijzeren leuning. Witbepleisterde gelede architraaf en beraapte fries met mezzanino.

• POELMAN R. 1976: Oostakker in de 19de eeuw, s.l., 135.

Auteurs: Verbeeck, Mieke