Bakkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bakkerij

Beschrijving

Voormalige brood- en banketbakkerij. Ruim breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen), volgens kadastergegevens van 1911. Art-nouveaugetinte lijstgevel van witgeglazuurde baksteen met hardstenen plint, horizontale banden, imposten en dorpels. Bredere en licht uitspringende middentravee met glazen winkelpui, trapezoïdale houten erker op ijzeren consoles tussen smalle zijlichten en tenslotte een drielicht met ijzeren balkonhek; voorts gemarkeerd door een door consoles geschoorde houten kroonlijst met toog. Zijtravee met rechthoekige poorten voorzien van in de plint verwerkte schamppalen. Smalle boogvelden van begane grond voorzien van gekleurde faiencetegels met bloemmotieven, boven winkelpui met opschrift "Patisserie Boulangerie" en bakker die gebakjes en taart op presenteerbladen toont. Rechthoekige bovenvensters met gebogen lekdrempel waarin watergeul. Verdiepte borstweringen gevuld met faiencetegeltableaus met bloemenkransen en vrouwenbuste tussen bloemen en vruchten.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1911/45, 1912/55.

Auteurs: Verbeeck, Mieke