Grote School V. Braeckman-Van Biezen

Beschrijving

Voorheen (zie gevelopschrift) Grote School V. Braeckman-Van Biezen, tevens zondagsschool en Katholieke Werkmanskring. Heden rest enkel de voorbouw met het centrale poortgebouw dat leidt naar het achterin gelegen nieuw opgetrokken Centrum Ten Berg.

Monumentale constructie met eclectische inslag gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect J. Rooms. Doorlopende sokkel van natuursteen met afzaat. Decoratieve muurankers. Verticaliserend effect door de inschrijving der vensters in rondboogvormige spaarvelden. Schelpvormige boogveldvulling of boogfriezen boven de vensters.

Nummer 94-94B. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien) met twee klimmende dakkapellen en een dakvenster.

Nummer 94-94B (links). Getrapte poortgevel met spitsboogvormige doorgang in natuurstenen omlijsting. Blind boogveld met opschrift (zie hoger).

Nummer 96. Vrij P.M.S. centrum en Vrij Gezondheidscentrum. Dubbelhuis van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien), en steil schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), met dakkapel.

Bijkomende ingang in de poortgevel verderop (tussen nummer 76 en 82). Bakstenen trapgevel (drie treden + topstuk) voor leien zadeldak (nok parallel met de straat) met spitsboogpoort onder dito nis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke