Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee onderkelderde rijhuizen van één travee en drie bouwlagen, volgens spiegelbeeldschema gebouwd met plat dak, gedateerd anno 1907 op cirkelvormige panelen midden bovenaan; gevelopschrift daaronder: "yzer beton / stelsel / A. D'Havé". Vroege toepassing van betonconstructie met vrij strak uitgewerkte gecementeerde lijstgevel met art-nouveau-inslag. De gekoppelde deurtraveeën vormen een voorts blind hoger opgaand risaliet met een traditioneel Vlaams huiselijk tafereel in reliëf onder het opgehangen opschrift "Oost-West Thuis-Best". Venstertravee tussen smalle muurdammen, met trapezoïdale erker en dito balkon onder platte betonnen luifel. Behouden ijzerwerk van bovenlichten deur; houtwerk vensters sporadisch bewaard. Linker keldervenster gewijzigd tot garage.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Oorspronkelijk betrof het een ensemble van drie huizen, met een nu verdwenen poorttravee tussen de twee bewaarde huizen en het derde (verdwenen) huis in. Boven de fabriekspoort stond ‘Arbeid veredelt’. Dit ensemble was in 1907 ontworpen door de Gebroeders Arthur en Albert D'Havé in opdracht van Théophile D'Havé. Achter de woningen was een fabriek opgericht, waarvan de betonnen constructies door Arthur D'Havé waren ontworpen, volgens een systeem van gewapend beton waarop hij een patent had.

• VAN LAERE M. 2018: Louisa d’Havé. De Gentse vrouw die waarschuwde voor de eerste Duitse gasaanval, Gent, 12.
  • Informatie verstrekt door Guido Mispelaere, 23 januari 2014.
  • Informatie verstrekt door Guido Mispelaere, 13 en 14 september 2023.