Parochiekerk Sint-Franciscus van Sales

Sobere, neogotische kruisbasiliek met bijhorende pastorie rechts en parkeerruimte ten noorden.

In 1892 kreeg het afgelegen gehucht Mijlstraat, dat kerkelijk aangewezen was op de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil, zie Bruul, een voorlopige toelating tot het oprichten van een eigen parochie; voorlopige kerk gebouwd in 1893 volgens plannen van het plaatselijk schoolhoofd, tevens gezworen landmeter J. Van de Sande; ingewijd op 4/10/1893. Officiële erkenning van de parochie op 23/4/1894. In 1898 werd toelating gevraagd tot het bouwen van een grotere kerk. In 1901 aanbesteding der werken voor deze nieuwe kerk naar ontwerp van de provinciale bouwmeester E. Careels van 1900; eerstesteenlegging op 11/8/1902; inwijding op 3/10/1904, gevolgd door het slopen van de oude kerk.

Georiënteerde, driebeukige kruisbasiliek met rechthoekige westtoren, schip van vijf traveeën, transept van één travee met vlakke sluiting en een koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, tussen flankerende rechthoekige zuidelijke sacristie en bergruimte; noordelijke zijbeuk met aan straatzijde polygonale doopkapel. Baksteenbouw onder leien zadel- en lessenaarsdaken, geritmeerd door steunberen, waartussen spitsbogige muuropeningen werden uitgespaard, gekoppeld in de middenbeuk en de rechte travee van het koor. Verwerking van natuursteen voor onder meer diverse omlijstingen, kordons en steigergaten.

Westtoren van drie geledingen onder leien tentdak, gemarkeerd door spitsboogportaal onder bekronend roosvenster en gekoppelde spitsbogige galmgaten; aan zuidzijde halfronde, uitspringende traptoren met lichtgleuven.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd met spitsboogarcade op natuurstenen zuilen met koolbladkapiteel en polygonale, arduinen sokkel; bakstenen kruisribgewelven met natuurstenen ribben.

Neogotisch meubilair; altaar vervaardigd uit de preekstoel met afbeelding van de zegenende Christus Leraar. Centraal glasraam in koor met voorstelling van patroonheilige van 1903; flankerende glasramen met Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jozef van 1961.

Rechts naast de kerk: Heilig Hartbeeld gesigneerd J. Déchin/ Propriété J. Prouvost Denonvilliers.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 10, Duffel, dossier 1.