Twee gelijkaardige burgerhuizen ontworpen door J. Rooms

Beschrijving

Twee gelijkaardige, eclectisch getinte rijhuizen, ieder met twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel aan straat, leien), met deels behouden vorstkam; gedateerde natuurstenen gevelstenen: "Jaar 1910" voor nummer 295 en "Anno 1909" voor nummer 297, toe te schrijven aan architect J. Rooms. Lijstgevels van witgeglazuurde baksteen op natuurstenen sokkel. Voorts horizontale natuurstenen banden, natuurstenen balkons, dorpels, consoles en erkers. Smalle deurtravee voorzien van deurvenster en balkon met ijzeren hek, en eindigend op dakvenster met omlopende kroonlijst op klossen en plat dak. Bredere venstertravee met zeszijdige erker op kraagstuk tussen zwikken respectievelijk met volgende opschriften: "ARBEID ADELT" en "KUNST VEREDELT". Bekronend dakvenster met in- en uitgezwenkte top: deurvenster achter ijzeren balkonhek voorzien van boogveld met gesculpteerd portrethoofd. Opmerkelijk decoratief houtwerk van deuren en ramen, voor ieder huis in een aparte stijl uitgewerkt en vrijwel intact bewaard. Rechthoekige vleugeldeuren met zware druiplijst op consoles en gebogen bovenlicht. Brede, onderbroken houten kroonlijst op uitgelengde modillons met dropmotief.

Auteurs: Verbeeck, Mieke