Ensemble van burgerhuizen ontworpen door J. Rooms

Beschrijving

Ensemble gevormd door drie samen opgetrokken rijhuizen (twee winkelhuizen en centraal een woonhuis) met een mengeling van eclectische en art-nouveaustijlelementen, volgens archiefstukken van 1909 en opgetrokken naar ontwerp van architect J. Rooms. Grillige bak- en natuurstenen constructie van twee bouwlagen, respectievelijk drie, twee en één traveeën, onder pseudomansardedak (pannen en leien). Iedere gevel met geornamenteerd dakvenster met getoogde top.

Nummer 260 met torenachtig uitgewerkte erker onder zwaar en hoog schilddak (leien) ijzeren vorstkam. Toepassing van natuursteen voor lateien, imposten, dorpels, consoles, borstweringen. Nummer 260 met brede natuurstenen winkelpui waarin poort en entresol overspannen door hoefijzerboog. Borstwering van erker erboven versierd met figuratieve terracottapanelen voorzien van reliëfvoorstellingen van de bereiding en toepassing van Insecticide - Liquide XL ALL (zie opschrift). Eveneens een erker versierd met terracottapanelen voor nummer 262. Winkelpui van nummer 264 met uitstalraam en deur ingeschreven in hoefijzerboog.

• Dienst Stedenbouw en Stadsarcheologie, Plans architect J. Rooms.

Auteurs: Verbeeck, Mieke