Kouterboshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kouterboshoeve

Beschrijving

Omwalde historische hoeve, zogenaamd Kouterboshoeve, met losse gebouwen grotendeels gegroepeerd achter een uitgestrekt met wilgen beboomd voorerf, toegang via ijzeren hek.

Boerenwoning bestaande uit twee gedeelten: rechts laagste deel van twee traveeën met rechter zijaandak met muurvlechtingen, topstuk en sporen van een gedicht korfboogvormig zoldervenster; later verhoogd linkerdeel van vier traveeën. Minstens opklimmend tot de 18de eeuw doch met 19de-eeuwse aanpassingen. Verankerde en gewitte baksteenbouw onder pannen zadeldaken, plint grijsgeschilderd aan de voorerfzijde, elders gepikt. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel, twee rechtervensters met sponning. Getoogde deur. Zware aflijnende getrapte daklijst met goot. Rechterdeel van woonhuis achteraan en opzij vergroot.

Naar verluidt werden de oorspronkelijke dienstgebouwen circa 1900 door brand vernield en door nieuwe vervangen. Bakhuis gesloopt.

Auteurs: Verbeeck, Mieke