Bijgebouwen van omwalde hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bijgebouwen van omwalde hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omwalde hoeve

Beschrijving

Voorheen volledig omwalde hoeve, heden walgracht enkel behouden aan de straatkant aan weerszijden van de zware vierkante bakstenen hekpijlers. Oude hoevegebouwen grotendeels vervangen door nieuwe in derde en vierde kwart 19de eeuw. Open hoeve met losse elementen geschikt in U-vorm rond een ruim deels beboomd voorerf. Woonhuis achterin gelegen (evenwijdig aan de straat) en twee gelijkaardige dienstgebouwen met stallen en schuur aan beide zijden van het erf (loodrecht op de straat).

Oude kern van (oostelijke) boerenwoning (18de eeuw) behouden doch vergroot en nieuwe gevels errond opgetrokken, volgens kleine arduinen gevelsteen in linker zijgeveltop in 1873. Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw op geschilderde en gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen. Vensters met luiken en beschilderde lekdrempels. Aflijnende, witbepleisterde en geprofileerde daklijst.

Beide bakstenen schuren en stallen (noorden en zuiden) onder pannendak gedateerd 1881 in kleine arduinen gevelsteen in de voorpuntgevel. Kleine dienstgebouwen dwars achter woning ingeplant (bakhuis en stal), uit vierde kwart 19de eeuw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Het historische boerenhuis is gesloopt. De schuur/stal is verbouwd tot woonhuis. De kleinere bijgebouwen van de hoeve zijn nog aanwezig.