Kapel van de Heilige Bavo

Beschrijving

Kapel van de Heilige Bavo. Bedevaartkapel (ommegang van 1 tot 9 oktober). Oudste vermelding van de kapel in 1649. Gebouwd op de plaats waar de Heilige Bavo zijn cel had. Heropgebouwd in 1689, afgebroken tijdens de Franse revolutie en Heropgebouwd in 1868. Een recentere restauratiebeurt vernieuwde nogmaals het uitzicht van de kapel.

Bak- en zandstenen gebouwtje in neoromaanse stijl. Voorpuntgeveltje met spitsboogdeur (met geschilderd opschrift) en erboven rondboogvenstertje. In zijgevels drie met zandsteen omlijste rondboogvenstertjes. Binnenin op altaar bewaard houten beeld van de Heilige Bavo.

• DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1864-70: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 4, Gent, 57-58.

Auteurs: Lanclus, Kathleen