Landhuis La Maison Blanche met park

Beschrijving

19de-eeuws kasteeltje in omwald park, aangelegd in landschappelijke stijl met grillige vijver en onder meer smeedijzeren brugje in neorococostijl. Gebouwd op de plaats waar circa 1600 "dhoyers van Daneel van den Eeckhaute" hun hofstede hadden. Door bankier Isidoor Verhaeghe gekocht in 1860, kasteel gesloopt en heropgebouwd. Later en tot heden in handen van de familie Story. Een gevelsteentje aan de keldertrap in de achtergevel vermeldt "Verhaeghe-Vanrullen/ propriétaire/ Oscar Verhaeghe fils/ Wilbrant architecte/ juin 1860". Het jaartal is nu onleesbaar geworden.

Bepleisterd en witgeschilderd kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen, onder schilddak (leien). Rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde twee zeshoekige hoektorentjes en aan de achterzijde zeshoekige centrale uitbouw onder afgeknotte kegelvormige spits met ijzeren bekroning. Horizontaal belijnde gevels door arduinen kordons, imitatiebanden op de begane grond en gekornist omlopend hoofdgestel. Rechthoekige benedenvensters en licht getoogde bovenvensters Voorgevel gemarkeerd door de brede steektrap bewaakt door twee zwartgeverfde, ijzeren gevleugelde leeuwen, leidend naar de rechthoekige omlijste deur met bekronend gebogen fronton. Het licht vooruitspringende centraal deurrisaliet is in het hoofdgestel verfraaid met een rond uurwerk. De kegelvormige daken van de hoektorentjes zijn voorzien van oeils-de-boeuf en decoratieve ijzeren balustrade.

Bakstenen dienstgebouw links naast het ijzeren toegangshek over de walgracht.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIX (Mariakerke), 1866/2.
  • BRAEKELEIRS J. 1977: Heemkundige sprokkelingen over Mariakerke, Gent, 189-191.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het park in landschappelijke stijl, aan de twee straatzijden omgracht, is voorzien van een langgerekte serpentinevijver met twee bruggetjes met sierlijk smeedijzeren leuningen in romantische stijl. Links naast het toegangshek staat een bakstenen dienstgebouw met oranjerie met nog aanwezige oranjebomen in de hoger opgetrokken travee met beglaasde poort. In de zuidoostelijke hoek van het park werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een (nog bestaande) bunker gebouwd.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001085, Kastelen en buitenplaatsen te Gent (S.N., 1997).
Auteurs: Cox, Lise