Landhuis Les Cygnes met park

Beschrijving

Zogenaamd "Les Cygnes", later ook "Les Fougères". Voormalig lusthuis gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassiciserende stijl bouwen. Later komt het goed in het bezit van de heer de Meulemeester en Morel de Westgaver-Ghellinck de Walle.

Kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen. Bepleisterde voorgevel van drie traveeën verwerkt met arduin voor de plint, geblokte hoekbanden en vensteromlijstingen. Middenrisaliet voornamelijk gemarkeerd door portiek op gietijzeren zuiltjes (ter vervanging van de vroegere houten erker) met bekronend balkonhek en toegankelijk langs dubbele steektrap (van 1889). Rechthoekige vensters. Gekornist hoofdgestel met kroonlijst op klossen en tandlijst. Zijgevels van vijf traveeën met rondboogvormige benedenvensters. Linker zijgevel met hoog rechthoekig venster voor trapkast. Eenvoudige achtergevel eveneens met rondboogvensters en deurvensters op verhoogde begane grond met ervoor geplaatste veranda met ijzeren steektrap.

Rechts van het kasteeltje hoveniershuisje gebouwd in 1889. Dubbelhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Beraapte gevel met getoogde vensters en deur in witte geriemde omlijsting.

Wagenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder schilddak geritmeerd door rondboogarcade op Toscaanse pilastertjes.

Achteraan in het park op een heuveltje rond paviljoentje met rechthoekige deurvensters onder koepeldak, eveneens daterend van 1889.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIX (Mariakerke), 1889/1.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het landhuis bevindt zich in een tuin omsloten door een rechthoekige omgrachting, die zeker tot de 18de eeuw opklimt, maar nog vergroot werd eind 18de of begin 19de eeuw. Het park in landschappelijke stijl achter het landhuis wordt beheerst door een serpentinevijver met een romantisch brugje en een tuinpaviljoen op een heuvel.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001085, Kastelen en buitenplaatsen te Gent (S.N., 1997).
Auteurs: Cox, Lise